Artister 2024

Esbjörn Hazelius – Årets artist!

19.00 14 juni Kyrkokonsert

18.00 15 juni Intimkonsert 4

15.00 16 juni Blandat Scenprogram

Sångaren, multi-intrumentalisten och låtskrivaren Esbjörn Hazelius växte upp på de nordvästrskånska slätterna kring den lilla byn Starby. Han blev redan som ung fiolspelare förälskade i den Svenska och Irländska folkmusiken och aboserberades av den rikliga gemenskapen kring musikformerna. Esbjörn hade snart kommit att bli en av Sverige mest aktiva professionella folkmusiker, en älskd vissångare och en eftersökt producent, kapellmästare och låtskrivare, såväl inom folkmusikvärlden som långt utanför genregränserna.

Esbjörn har nu i nära trettio åt turnerat i Sverige och världen, och fortsätter alltjämt att förtrolla publiken med sitt brillijanta strängspel och sin varma barytonstämma. Med en sällsynt närvaro färdas han sömnlöst genom de svenska och keltiska ljudlandskapen, allt färgat av en innerlig och djup personlig klangvärld. I år kommer han till degebergastämman och ni får möta honom

Han har synts i många konstellationer med bl. Johan Hedin, Sofia Karlsson och Ale Möller men här får ni möta honom som solospelman. Bered dig på gemytlig spelmansmusik i skånsk anda och kanske får ni höra en o annan irländsk ton också.

Folkdivizjon

23.00 15 juni Cirkustältet

Del av Degebergastämmans ungdomssatsning

Folkdivizjon – det högenergiska klezmerbandet från Malmö. Under de senaste åren har de utmärkt sig som en stark och unik röst på Sveriges folk – & världsmusikscen. Bandet framför sin originalmusik och tidlösa traditionella låtar, allt i välgjorda arrangemang som ingen kan sitta still till. De har turnerat landet runt, slagit publikrekord på Korröfestivalen och flera gånger blivit inspelade av Sveriges Radio. Denna heta blandning av klezmer, Balkan och jazz kommer ge dig en upplevelse utan dess like! 2023 släppte Folkdivizjon ”Opa Cupa”. En live-singel från Korröfestivalen 2022. Nu är de aktuella med sitt första album med planerad release sommaren 2024.

Lovisa Lindgren & Amanda Michealsdotter Eriksson

16.00-16.25 15 juni

Intimkonsert 2

Intimtältet

För ett decennium sedan möttes spelkvinnorna Amanda Michaelsdotter Eriksson från Lund och Lovisa Lindgren från Göteborg på Birka Folkhögskola utanför Östersund, startade kollektiv och gjorde allt tillsammans i tre års tid. Förutom frekventa loppisrundor i Lovisas gamla Volvo, träning på Friskis och påt i trädgården hade de även bandet Kattvakt tillsammans med klarinettisten Linn Kårelind. En underbar spelgemenskap bildades mellan Amanda och Lovisa som återuppstår varje sommar när vännerna ses på olika spelmansstämmor. Nu kommer de till Degebergastämman och bjuder på sin nostalgiska mix av jämtlåtar och egenskrivna bangers.

Anna Frykstam & Sofia Hultqvist Kott

16.30-16.55

Intimkonsert 2

Intimtältet

Sång och klarinett, blås och flås. I denna konsert möter vi sångerskan Sofia Hultqvist Kott och klarinettisten Anna Frykstam, som här ger prov på deras nyfunna samspel. Det blir koraler för den livsbejakande, vaggvisor för den trötte och danslåtar för den festsugne, handplockade ur deras respektive repertoarer. 

Alva Bosdottir & Patrik Dahlin

17.00-17.25 15 juni

Intimkonsert 3

Intimtältet

Patrik och Alva har spelat ihop sedan hösten 2022 då Patrik, som tidigare mest spelat Upplandslåtar, ville gå på djupet i de skånska låtarna. Han vände sig då till Alva och tycke uppstod. Samspelet satt direkt och sen dess har de spelat så fort tillfälle givits. Barockpolskor ligger dem varmt om hjärtat, och med skickligt spel på fiol och nyckelharpa tar de sig gärna an några av de mest utmanande låtarna Skåne har att erbjuda.

Jenny Bengtsson & Per-Axel Karlsson

17.30-17.55 15 juni

Intimkonsert 3

Intimtältet

Taktfast och svängig dansmusik är kännetecken för denna riksspelmansduo som spelar folkmusik på durspel, gitarr, fiol och nyckelharpa.

Soppa på en Spik

kl. 15.30 15 juni

Barnföreställning 2-7 år med Anna Rynefors

Cirkustältet

Elden sprakar, röken fyller köket. Inte kan man laga soppa på bara vatten? En magisk spik ger den rätta smaken när sagan fylls med musik, skratt, sång, kastrullbank och inslag av cirkus. Riksspelman Anna Rynefors engagerar publiken och får soppan att kokas samman till en spännande familjeföreställning för barn 2-7 år. I denna nästintill ordlösa föreställning får barnen sjunga, rytmisera och interagera tillsammans. I det medeltida köket får folksagans magiska värld komma till liv och skapa gemenskap kring matlagningsintresset hos stor som liten!

SkurupFolk

kl. 22.00 14 juni

Konsert till Dans

Dansbanan

Del av Degebergastämmans ungdomssatsning

Skurups folkhögskola har nu haft en Folkmusikutbildning i över tio år och den har snabbt blivit en av de mest välrenommerade utbildningarna i landet. Här får vi höra årets deltagare spela upp till dans i blandade konstellationer från klassen! Ada Westerlund – slagverk, Erik Ramstedt – cittern, Julie Berg – tvärflöjt, Pella Wig – fiol, Alma Wetche – fiol,Amanda Pfeffer – fiol, Nora Souders – trombon, Silene Høxbro Andersén – gitarr, Signe Ahlén – fiol, Elliot Feimanis – fiol, Kristina Nygårds – fiol, Olof Larsson – slagverk, Smilla Ibsen Herold – tvärflöjt

SkåneFolk

kl. 20.00 15 juni & 14.30 16 juni

Dansbanan

Del av Degebergastämmans ungdomssatsning

Bandet består av tio galna energiknippen som i ung ålder har börjat djupdyka i genren svensk folkmusik och funnit en ny kärlek. Under ledning av Malte Zeberg och Anna Frykstam dammar de av musik ur den anrika folkmusiktraditionen från Skåne och låter den se dagens ljus i nya tappningar. I ett ljudrum av stråk, blås och slagverk möter glada visor och fartfyllda schottisar samtida tolkningar med nya arrangemang och svängiga grooves. My Sandrberg – fiol, Ture Rimne – fiol & klarinett, Gunnar Lundström – fiol & slagverk, Fred Mollenhauer – fiol, viola & nyckelharpa, Sam Ask- Upmark – slagverk, Paula Mariá Linares Miranda – blokflöjt, Ivar Wallenberg- viola, Elsa Vestin Åkerllind – klarinett, piano, Maj Nilsson Bojlund – tvärflöjt, Tuvalie Cete Carr – fiol

Olle & Thors Ungdomskurs

kl. 19.00-19.30 15 juni

Intimkonsert 1

Intimtältet

Del av Degebergastämmans ungdomssatsning

Världsmusikduon Thor & Olle med gästlärare har under läsåret 23/24 som en del i projektet Musik från Södern haft en spetskompetenskurs i grekisk folkmusik, flamenco och cajun unga mellan 13–19 år. Kursen avslutas med en turné med start på Vänna gård i Dalsland och stopp på Degebergastämman. Thor och Olle, två unga, hängivna och skickliga multiinstrumentalister, tar med oss på en fartfylld resa där mångfald bara är förnamnet. På bouzouki, munspel, durspel, säckpipa, flamencogitarr och triangel får vi uppleva en uppsjö av olika folkmusikkulturer från jordens södra trakter. Resan går över dramatisk festmusik och flamenco från våra Medelhavstrakter, via grekisk fiskarmusik och en fransk säckpipslåt, vidare bort mot röjig blues, cajun och country från Lousianas träskmarker.

Kadriljkalas med Sven Midgren

kl. 21.30 14 juni

Dansbanan

För alla som vill dansa/spela

Välkomen på Kadriljkalas med Sven Midgren, kadriljmästare från Österlen. Har du aldrig gjort detta förut? Ingen fara, Sven och hans kadriljokester guidar dig genom dansens alla turer och du behöver inte ens ett glatt humör för attt delta, kadriljkunskaper och glada miner kommer på köpet! Hugg tag i närmsta granne och säg hej till ert grannpar så kör vi!

Gärds Härads Folkdanslag

kl. 14.15 16 juni

Dansuppvisning

Dansbanan

Del av Degebergastämmans ungdomssatsning

Gärds Härads Folkdanslag har sin verksamhet i Vittskövle och kommer bjuda oss på ljuvliga gammeldanser.

Degebergastamman.se