Kurser/Prova på 2024

Låtverkstad med Karin Wallin

15 junikl 10.30- 11.30

100 kr

Prästsalen i Hembyggdsgården

Uppvuxen bland spelande, sjungande och dansande släktningar började Karin Wallins intresse för folkmusiken tidigt. Sin främsta övning fick hon under sin fars, Börje Wallins, danskurser runt om i Norden då hon i flera timmar i sträck bjöd på solospel och växte in i rollen som dansspelman. Karin spelar framförallt skånska låtar på fiol, viola d’amore och nyckelharpa men skriver även egen musik i traditionell stil. Mycket gärna spelar hon med omstämd fiol för att få fram stora härliga klanger, precis som många gjorde förr, för att som ensam spelman nå ut och höras i danssorlet. Under kursen får du ta del av hennes bästa låtar och möjlighet att slipa på dina färdigheter som dansspelman!

Låtverkstad med Greger Siljebo

15 junikl 12.00- 13.00

100 kr

Prästsalen i Hembyggdsgården

Greger Siljebo, fiol- och mandolaspelare som i olika konstellationer stått på de flesta av landets vis- och folkmusikscener. Sedan 1985 äger han rätten att titulera sig som riksspelman på västerbottenslåtar och det är där han har sina rötter. Efter studier på musikhögskolan i Göteborg flyttade han till Halland där han bl. a. var med och startade ”Hallandslägret” tillsammans med Hans Kennemark. Greger är sedan dryga 10 år konstnärlig ledare för ungdomsensemblen Hallandsfolk. För dig som träffar Greger på låtkurs i Degeberga kan räkna med att få med sig låtar både från Västerbotten och Halland.

Kompkurs med MalteZeberg

15 junikl 10.30- 11.30

100 kr

Cirkustältet

Vill du lära dig kompa vrivlande polskor och svängiga schottisar? Kom på kompkurs! Malte Zeberg delar med sig av coola basgångar, riff och ackord. Han är en mycket aktiv och driven folkmusiker baserad i Malmö. Hans musikaliska resa har tagit honom från rock/pop till traditionell skandinavisk folkmusik och världsmusik. Genom sin kontrabas utforskar och utmanar han gärna musikens gränser både rent instrumenttekniskt och genreöverskridande. Malte turnerar regelbundet med banden Floating Sofa Quartet, Trolska Polska och Hialøsa samt arbetar som lärare på folkmusiklinjen vid Skurups Folkhögskola.

Sväng & Groove med Ida Eriksson

Ungdomskurs

15 juni kl 17.00- 19.00

Spel till dans kl. 19.30 – 20.00

100 kr

Prästsalen i Hembyggdsgården

Hur spelar man svängigt? Sådär så folk bara inte kan sitta still? Det vet Ida the fiddler Eriksson som kokat ihop denna specialdesignade workshop för alla folkmusiker från 14 år och uppåt. I denna kurs får du tillgång till några av folkmusikvärldens bästa knep och trix för att få vilken låt som helst att svänga och vilket dansgolv som helst att koka. Vårt gäng samlas i Hembygdsgården med uppdraget att hitta nya och gamla låtar som vi gemensamt förvandlar med hjälp av nya mooves och grooves till en hejdundrande kanonbra spel till dans-setlist. Vårt gäng spelar denna setlist till dans under kvällen, under publikens och dansarnas förtjusta glädjerop!

Du som går kursen behöver vara förtrogen med ditt instrument och vara en van gehörsspelare.

Ida Eriksson är baserad i Malmö och som musiker är hon framförallt känd för sin varma ton, hennes besjälade och virtuosa spel, hennes förmåga att skapa stämmor i stunden, sitt groove och sin inspirerande spelglädje.

Ungdomskursen med Ida Eriksson

Från 12 år

15 junikl 10.30- 16.00

Gratis för medlemmar i Skånes spelmansförbund

Intimtältet

Vill du delta på allspelen, lära dig jamma eller bara ha gött häng på Skånes största spelmansstämma? Då är du varmt välkommen  till en dag fylld med musikalisk glädje och gemenskap! Skånes Spelmansförbund inbjuder till en fullspäckad kursdag fylld med skånsk folkmusik, lärande och glädje under Degebergastämman 2024! Kursen leds av Ida Eriksson och tillsammans kommer vi att fördjupa oss i sommarens jamhit och öva låtar till Ungdomsstämman + öppna scenen. Ida är en erfaren och skicklig musiker och pedagog som brinner för att sprida spelglädje. Hon har en gedigen passion för folkmusik och gärna i nya tappningar, med henne kan du förvänta dig bra vibes, svängiga låtar och högljudda skratt. I kursen ingår: deltagande på Ungdomsstämman, lunch och fika. Klicka på knappen för mer information. 

Prova på Durspel med Lisa Kimbrell

15 juni kl 10.30- 11.30

50 kr

Dansbanan

Detta är chansen för dig som gärna skulle vilja spela något folkmusikinstrument men inte fått möjlighet att testa än. Du får durspel och bör vara nybörjare. Lisa visar grunderna och du har möjlighet att fråga sånt som du alltid undrat. Durspelen kommer att vara i GC-stämning så om du har ett är det varmmt välkommet att följa med!

Kosläpp! Prova på Vallmusik med Miriam Andersén

15 juni kl 12.00-13.00

50 kr

Dansbanan

Kom och prova på skogens musik! Miriam Andersén, riksspelman på kohorn, visar och berättar. Vi får lära oss vallåtar och prova att blåsa i ko- och bockhorn, näverlur och enkla pipor. Inga förkunskaper krävs, alla är välkomna .

Dansakut med Annika Emanuelsson

15 juni kl 16.000-17.30

50 kr

Dansbanan

Har du panik inför kvällens långa danslista? Ingen fara, kom på en sväng om och värm upp med slängpolska, engelska och schottis tillsammans med Annika Emanuelsson. Annika är folklig danspedagog som har mångårig erfarenhet av dans med dansare i olika åldrar och med olika förkunskaper.

Visstuga med Miriam Andersén & Anders Larsson

15 juni kl 20.00-21.00

Gratis

Intimtältet

Kom och sjung visor med Miriam & Anders, det är prestigelöst och alldeles underbart! Du är varmt välkommen att dela med dig av dina visskatter och självklart får du ta del av alla andras genom att bara lyssna eller sjunga med. Miriam och Anders har med sig visor från Skåne och Värmland. Anmälan är bara i rapporteringsyfte för Studieförbundet Bilda, den är EJ bindande. Kom på drop-in om du hellre vill.


Samtliga kurser arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda och du som anmäler dig kommer bli närvarorrapporterad för att du engagerar dig i stämmans folkbildningsverksamhet, något vi gläds väldigt mycket åt. Inga personuppgifter kommer lämnas ut.